Известие

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за маслото на двигателя

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от sole_moe Покажи съобщение
    Споко и аз съм със такова масло вече две смени нито ми е светкала лапата за масло ноито съм доливал пък показателите са във пъти повече по добри А5 /В5 .Пък на всички нови коли се слага 5/30 дори и 5/20 -0/20 това не означава че пълена вода на 40 градуса + .Щом маслото е хубаво няма проблем

Typical Characteristics
    Name
    Method
    Units
    Castrol EDG
    E Professional C1 5W-30
    Density @ 15C, Relative
    ASTM D4052
    g/ml
    0.85
    Viscosity, Kinematic 100C
    ASTM D445
    mm²/s
    9.6
    Viscosity, CCS -30C
    ASTM D5293
    mPa.s (cP)
    5200
    Viscosity, Kinematic 40C
    ASTM D445
    mm²/s
    54
    Viscosity Index
    ASTM D2270
    None
    166
    Ash, Sulphated
    ASTM D874
    % wt
    0.49
    Pour Point
    ASTM D97
    °C
    -39
    Flash Point, PMCC
    ASTM D93
    °C
    185
    Първо новите коли карат с 0w40, и това 5w30 въобще е пълен боклук да не говорим сега лятото...

---------- Post added at 11:06 ---------- Previous post was at 11:06 ----------

Първоначално публикувано от haljscho Покажи съобщение
    Вернооо!!!

Викаш аз в момента щот карам с 5/50 и това масло не стига, че ни го пише в мануала, и не е за моята кола, ми съм са набутал и съм дал повече пари за него!
    Ахх ти майничка от кога караш 5W50 брее и какво, от де получи инфо
    156 2.4JTD 136+ PS

Comment

Вернооо!!!

Викаш аз в момента щот карам с 5/50 и това масло не стига, че ни го пише в мануала, и не е за моята кола, ми съм са набутал и съм дал повече пари за него!

Кога е писан тоя мануал?

Навремето баба ти е гледала на телевизор Опера и е слушала музика на грамофон.....
      Сега има плазми, лед, 3д и т.н. МП3 и флашки!!!

Кръчмарска работа!

Сега разликата в цената м/у 10/40 и 5/40 не е кой знае колко голяма, а повечето хора сменят масло веднъж годишно!
      Защо да не си сложат по-доброто и качествено?!

Определено на колегата пуснал темата му дадоха нужните отговори, нека да си го следи, едва ли ще му навреди, но все пак не е нова кола......

Просто майстора го е натоварил с по-скъпото!
      Колега, аз за разлика от теб съм се аргументирал. Обикновено всеки иска да мине тънкана и сипва това, което е най-евтино. Това, което съм забелязал тук във форума е, че някой си купува кола и после няма пари да я поддържа. И след това какво следва? Олелия до небесата Алфите какви боклуци били. Еми като нямаш пари за поддръжка не си купуваш кола, на която и е скъпа поддръжката. А ти ако искаш на твойта кола и сипвай Шанел Алюр, въобще не ми дреме.
      Last edited by dansguardian; d.m.y г., 14:16.
      Hennessey Venom GT, 2009 - ex, тоталка,
      Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport 2011 - ex, за скрап,
      Pagani Huayra 2014 - ex, за части,
      Alfa Romeo 156 1.9JTD, 150 коня.

Comment

Първоначално публикувано от Jivko7777 Покажи съобщение
        Първо новите коли карат с 0w40, и това 5w30 въобще е пълен боклук да не говорим сега лятото...

---------- Post added at 11:06 ---------- Previous post was at 11:06 ----------

Живко незнам ти откаде черпиш инфо но големите реномирани сервизи сталгат такова масло на всички видове абтомобили .Сега незнам във твоето село кой нови автомобили съзираш или кой сервизи .Аз съзирам да кажем МОТОПФОЕ слага се на всички марки автомобили такъв боклук и му дават сервизен имтервал 30к км
        Last edited by sole_moe; d.m.y г., 15:23.
        156 SW 1.9JTD 110ph

Comment

Първоначално публикувано от dansguardian Покажи съобщение
          Колега, аз за разлика от теб съм се аргументирал. Обикновено всеки иска да мине тънкана и сипва това, което е най-евтино.
          Да караш със синтетика не е "тънкана", това масло е по-добро и от това в книжката на колата.

Живко незнам ти откаде черпиш инфо но големите реномирани сервизи сталгат такова масло на всички видове абтомобили .Сега незнам във твоето село кой нови автомобили съзираш или кой сервизи .Аз съзирам да кажем МОТОПФОЕ слага се на всички марки автомобили като е боклук му дават сервизен имтервал 30к км
          Не се сравнявай с Фордовете, там маслата са други, Форд имат по 4-5 стотни хлабина на лагера на коляновия вал и то след години експлоатация, няма нищо общо с Алфа! При маслата важи следното правило: Слага се или предписаното или по-гъсто(особено на износени мотори, или при съмнение за такива) в никакъв случай по-рядко!
          sigpic
          156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
          "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Първоначално публикувано от code Покажи съобщение
            Да караш със синтетика не е "тънкана", това масло е по-добро и от това в книжката на колата.

Не се сравнявай с Фордовете, там маслата са други, Форд имат по 4-5 стотни хлабина на лагера на коляновия вал и то след години експлоатация, няма нищо общо с Алфа! При маслата важи следното правило: Слага се или предписаното или по-гъсто(особено на износени мотори, или при съмнение за такива) в никакъв случай по-рядко!
            съгласен съм със теб че може да има разлика и то голяма но Живко да приказва че дадено масло е боклук просто ...
            има и друго много зависи картери охладители на маслото .Но на колегата които са му налялй такова масло според мен не голям проблем най-много да го гори макар че ме съмнява .трудно дизела вдига над 90 градуса
            156 SW 1.9JTD 110ph

Comment

Миии, прочетох някъде, че ти караш с такова и аз да не остана по-долу......

Първоначално публикувано от code Покажи съобщение

Батка ни му отваряй очите, то човека само на мануала вярва......
              Ся щом инжинера така го е сметнал и написал...........

Първоначално публикувано от dansguardian Покажи съобщение
              Колега, аз за разлика от теб съм се аргументирал. Обикновено всеки иска да мине тънкана и сипва това, което е най-евтино. Това, което съм забелязал тук във форума е, че някой си купува кола и после няма пари да я поддържа. И след това какво следва? Олелия до небесата Алфите какви боклуци били. Еми като нямаш пари за поддръжка не си купуваш кола, на която и е скъпа поддръжката. А ти ако искаш на твойта кола и сипвай Шанел Алюр, въобще не ми дреме.
              Ми немат пари ората!!! Сиромашия.....

Ся те JTD моторите са корави и квот и да им сипеш едва ли ще има някакъв проблем......
              sigpic
              Защо ти е манекенка, след като си имаш АЛФА 156
              156 JTD-110-EX, /147 JTD.EX, /156 JTD 115 EX
              147 JTDm 140-Малката манекенка
              GT- JTDm 150

Comment

Първоначално публикувано от dansguardian
                Колеги, имам добри новини! В последния бюлетин на Fiat Auto SpA пише, че са проведени сериозни тестове с ново моторно масло, резултатите били фрапиращи! Маслото било тип "multipurpose" и ставало даже да си направиш омлет! А на снимката е и самото масло, дано да започнат да го внасят, че направо не знам какво да правя вече...

Аз също смятам, че са прави колегите, които смятат, че не е задължително да се придържаме към каталожните данни. Дори е препоръчително да НЕ се придържаме, стига да сме убедени, че сипваме по-добро от предписаното масло.

Аргументите:

Химията се развива с дни и месеци. Поради това е глупаво да се очаква, че нещо предписано преди 10 години е най-доброто за двигателя.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

В Лидъл има промоция на зехтин !!!

Чичко гугъл казва в сайтовете за спецификацията на маслата !!!
                  Alfa Romeo EX 155 1.8SS,147jtd,156TS,156jtd,
                  159 1.9 няколко. 2.4 няколко, Auto, ръчка - всичко
                  NEW 159 2.0 JTDm Black TI

Comment

Първоначално публикувано от vovata Покажи съобщение
                    В Лидъл има промоция на зехтин !!!

Чичко гугъл казва в сайтовете за спецификацията на маслата !!!
                    ....па аз моите Алфи само със зехтин ги карам...екстра върджин,гръцки,домашно производство.
                    Alfa Romeo 159 2,4 Jtdm Q-tronic
                    Citroen C2 1,6 Sensodrive

Alfa Romeo 156 GTA Selespeed - EX
                    Alfa Romeo 159 SW 2,4 Jtdm Q-tronic - EX
                    Alfa Romeo 156 2,0 TS Selespeed - EX

....расоф ат, дърта кранта без зоб не пука!

Comment

Па у форумО има прИмоция на банани!
                      Хайде малко по-сериозно!
                      166 2,4JTD 20V Sportronic Edizione collezionisti
                      ex 156 2,4JTD; ex 146ti; ex 145 1,6 boxer

Comment

Нещо което малко се взима под внимание, или още по лошо - почти не се знае.......
                        The hotter oil thins and this increases flow. The higher flow works harder to separate the engine parts that are under very high stress. It all works out for the better. Higher revving engines need thinner oils. You do not necessarily need to go to a thicker oil while racing. Only experimentation will tell.
                        Изключително полезно е освен мануалите, човек да придобие и малко по - обща култура за маслата от може би най - добре осведомителния сайт за масла - http://www.bobistheoilguy.com/
                        Е на инглиш е, но все пак......
                        "Anybody that tells me a good car is one that is light with low power to weight ratio is an amateur" - Kazutoshi Mizuno-designer of Nissan GTR
                        F=M x A - Исак Нютон - amateur.....

Comment

Първоначално публикувано от ФЕРАРИСТ Покажи съобщение
                          Нещо което малко се взима под внимание, или още по лошо - почти не се знае.......

Изключително полезно е освен мануалите, човек да придобие и малко по - обща култура за маслата от може би най - добре осведомителния сайт за масла - http://www.bobistheoilguy.com/
                          Е на инглиш е, но все пак......
                          Точно по този повод много пъти съм казвал, че маслото с което двигателят работи по-тихо на ниски и средни обороти, обикновено във високите обороти го убива.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

Живко незнам ти откаде черпиш инфо но големите реномирани сервизи сталгат такова масло на всички видове абтомобили .Сега незнам във твоето село кой нови автомобили съзираш или кой сервизи .Аз съзирам да кажем МОТОПФОЕ слага се на всички марки автомобили такъв боклук и му дават сервизен имтервал 30к км
                            бмв, мерцедес да продължавам ли кои се карат с 0w40 ???
                            КАто нови, 5w30 въобще не е за нови коли поне за сериозните марки специално за бмв го слагат на поизносени мотори вече

---------- Post added at 12:42 ---------- Previous post was at 12:36 ----------

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                            Точно по този повод много пъти съм казвал, че маслото с което двигателят работи по-тихо на ниски и средни обороти, обикновено във високите обороти го убива.
                            Ся върви и го кажа на всички които ходят на калояново, серес, планинско, рали да махнат 5W50, 15W50, 10W60 и да си сложат 0w30 и 5w30 и стой та гледай смях в залата, коментирам английския цитат за състезания...
                            Само да вметна че М-серията от завода излиза единствено и само с 10W60, и морите държат по 20 год на бой и то истински бой...

ПП: Въпрос към Николай Ферариста с какво масло караш червената на цялата газ на пистата

---------- Post added at 12:44 ---------- Previous post was at 12:42 ----------

Миии, прочетох някъде, че ти караш с такова и аз да не остана по-долу......
                            и как е
                            156 2.4JTD 136+ PS

Comment

бмв, мерцедес да продължавам ли кои се карат с 0w40 ???
                              КАто нови, 5w30 въобще не е за нови коли поне за сериозните марки специално за бмв го слагат на поизносени мотори вече

---------- Post added at 12:42 ---------- Previous post was at 12:36 ----------

Ся върви и го кажа на всички които ходят на калояново, серес, планинско, рали да махнат 5W50, 15W50, 10W60 и да си сложат 0w30 и 5w30 и стой та гледай смях в залата, коментирам английския цитат за състезания...
                              Само да вметна че М-серията от завода излиза единствено и само с 10W60, и морите държат по 20 год на бой и то истински бой........
                              В дискутираните ситуации, най-много да усетиш двигателя, как ражда.
                              Но има и доста по-неприятни ситуации от тези.
                              Преди време щях да се пребия заради неправилно подбрано масло (двутактов Castrol с прекалено голям вискозитет)
                              Карах моторен делтапланер и моторът (почти нов Rotax - bombardier) на около 10К оборота блокира на 300 м над земята. Спаси ме това, че имаше място за безмоторно кацане.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Много брандове в момента излизат от магазина с масло 5W30....дори немски такива!
                                Колко е правилното е друга тема.
                                За м-ки не казвай, че не се чупят...че една м6 на под 100к км има вече доста проблеми, включително голямото турбо.
                                sigpic
                                Gulfstream G650 with Italian design...

Comment

Working...
                                X